Nama Botani Garcinia Cambogia - Buah Asam Gelugur
Garcinia atroviridis / Garcinia Cambogia, juga dikenali sebagai Asam
Gelugur, asam gelugo, atau asam keping dalam bahasa Malaysia, Jenis ini
tumbuh liar dikebanyakan tempat di Malaysia dan banyak di petik
disebelah Utara Semenanjung Malaysia sebagai sumber ekonomi dan nilai perubatan.
Sejarah Kegunaan dan Kandungan Asam Gelugur (GARCINIA CAMBOGIA)
Garcinia Cambogia amat baru bagi dunia herba Barat, tapi ia telah
digunakan beribu tahun dahulu disebelah Asia sebagai bahan masakan. Ia
juga digunakan sebagai ubat menghilangkan selera makan, menghadkan
peyerapan dan pembentukan lemak, kolestrol dan pegumpulan lemak
(triglycerides). Dalam perkataan lain Pembantu Pemakanan (dietary aid).
Boleh dipercayai dan sentiasa bertepatan dengan maklumat saintifik
menunjuk bertapa besarnya faedah kepada kesihatan. Kajian menunjukkan
HCA membantu mereka yang bermasaala seperti ;
1. Mereka yang mengamal berat badan mendatar
2. Mereka yang mahu mengurangkan berat badan
3. Mereka yang terlalu gemuk
Buah Asam Gelugur bukan makanan pemakanan, maka ia tidak disabitkan
dengan kekurangan zat pemakanan. Mereka yang mengamal berat badan
mendatar mendapati mereka amat sukar mengawal berat badan, Mereka amat
keciwa kerana bila mereka rasa mereka telah berjaya mengurangkan berat
badan, tetapi rupa-rupanya mereka bertambah berat. Dengan pengambilan
HCA mereka mampu mendatarkan berat badan mereka kerana pemakanan yang
berlebihan akan bertukar kepada tenaga dan selebihnya akan dilarut
sebagai bahan buangan.
Berapa banyakkah yang perlu dimakan?
Jumlah yang baik bagi pengambilah HCA tidak diketahui, walau
bagaimanapun pengamal pengawal berat badan mencadangkan 500 mg HCA
diambil 3 kali sehari (sebelum makan), jumlah yang terlalu rendah
dibandingkan dengan yang digunakan dalam uji kaji keatas binatang
(berdasarkan pada setiap kilo berat badan asas). Kesan HCA lebih
memberangsangkan jika diambil dengan pemakanan rendah lemak kerana HCA
tidak melakukan apa apa untuk mengurangkan kesan kalori pada pemakanan
lemak. Tindak balas mekanisma HCA adalah hanya sebahagian sahaja
menghalang penukaran gula asas (simple sugars) kepada lemak, tapi ia
amat sesuai dan berkesan apa bila diambil dengan gula asas yang tinggi.
Pemakanan yang tinggi serat mendatangkan kerosakan Peyerapan HCA seperti
dicatat diatas.
Unsur utama dalam Asam Gelugur ialah (-) Acid Hydroxyl Citric (atau
HCA). Dalam dasar kiraan harian, HCA terbentuk dari 20-30% buah-buah
kecil (berry). Asam Gelugur berkerja dalam dua cara;
1. Dengan cara menyekat selera
2. Dengan cara menghalang pembentukan lemak asid (lipid synthesis)
Mekanisma terkini berdasarkan dari fahaman penolakan lemak oleh
pembentukan orgarnisma semulajadi atau mekanisma gangguan pembentukkan
lemak metabolisma yang menghasil dan mengekalkan kegemukan.
Buah Gelugur dan Physiologynya:
Bahan aktif, asid hydroxycitric (HCA) diekstrak dari kulit buah gelugur
(rind of the fruit) sebagai bahan menggalak pengurangan berat badan.
Kajian telah membuktikan HCA mengurangkan aktiviti penting enzim dalam
metabolisma lemak. Penukaran karbohidrat ke lemak memerlukan enzim yang
dipanggil Citrate Lyase. HCA untuk sementara waktunya melambatkan tindak
balas enzim, menghalang pembentukan asid lemak menyebabkan kurang
lemak tersedia untuk peyimpanan sel sel.
Dimana ia boleh didapati?
acid hydroxycitric (HCA) hanya boleh didapati dalam beberapa jenis
tanaman sahaja. Asam Gelugur adalah buah dari pokok garcinia indica
juga dikenali sebagai Brindle berry yang tumbuh di negeri India Selatan.
Asid Hydroxycitric (HCA), bahan aktifnya adalah garcinia cambogia,
dihasilkan dari kulit buah cambogia.
Hasil buah ini dijual sebagai pengambilan tambahan (Supplement)
mengurangkan berat badan dalam berbagai bentuk dan jenama seperti
Brindleberry Extract, HCA, dan yang biasa dipasarkan sebagai Citrimax.
HCA adalah bahan yang telah dikaji lebih dari dua abad.
Ada juga kajian yang menunjukkan Asid Hydroxycitric membantu menghalang
hati (Liver) dari diselaputi lemak hasil dari karbohidrat. HCA
meningkatkan penghasilan dan simpanan glycogen sementara mengurangkan
kedua duanya iaitu selera dan penambahan berat. HCA juga menyebabkan
kalori yang lebih digunakan sebagai perkembangan thermogenisis.
Kajian klinikal
Kajian saintifik yang dilakukan oleh makmal-makmal perubatan menunjukan
HCA mampu membantu siapa sahaja untuk mengurangkan berat badan. Telah
dilaporkan purata berat yang dapat dikurangkan ialah sebanyak satu paun
seminggu. Setiap kes kecuali satu, menunjukan kekurangan berat badan
lebih ketara HCA walaupun keputusan tidak menghasilkan ketentuan secara
statistik.
Melalui eksperimen pada haiwan, HCA mampu merendahkan selera makan serta
mengurangkan pembentukan lemak dan kolesterol pada hati. Disamping itu,
HCA juga boleh bertindak mengeluarkan kolestrol yang telah terbentuk
dari sistem saliran badan . Yang menarik lagi, HCA tidak menghapuskan
sama sekali keinginan untuk makan. Sebaliknya ia hanya sekadar mengawal
serta mengurangkan keinginan untuk makan di mana akhirnya, berat badan
dapat dikurangkan dengan lebih mudah.
Asam Gelugur, Ia bukan saja sejenis buah yang penuh dengan Antioksidant
tapi para penyelidik di Institut penyelidikan Hutan Malaysia (FRIM)
juga telah memperakui bahawa Asam membantu dalam menukarkan lemak kepada
tenaga, membiarkan pemakanan itu membakar lemak yang berlebihan. Dalam
penyelidikan seterusnya ia telah menunjukkan buah asam (fruits acidic
nature) juga boleh bertindak sebagai Anti-fungal (kulat), anti-microbial
(kutu dan hama) dan mempunyai ciri-ciri ubatan bagi pengurangan berat.
(-)- Asid Hydroxycitric (HCA) adalah compound yang terdapat dalam
Garcinia Cambogia, HCA mempunyai struktur kimia sama dengan asid citric
(Asid utama dalam buah buahan citrus). Keutamaan penyelidikan dalam
makmal dan dalam kajian yang dilakukan keatas binatang mencadangkan
bahawa HCA amat berguna dalam pertolongan penggurangan berat. Binatang
uji kaji menunjukkan HCA membantutkan selera termasuk mengurangkan
berat. Dalam satu laporan dikatakan memakan 1 gram dari buah mengandungi
HCA sebelum setiap pemakanan menghasilkan kekurangan berat 1 paun
sehari.
Asid Hydroxycitric adalah sama jenis denganasid citric, ajen yang
memberi buah buahan citrus sifat perasa Tart. HCA dihasilkan sebagai 50%
ekstrak standard Garcinia Cambogia, sama seperti buah kecil dari
India Selatan, yang digunakan sebagai pemeram perasa makanan dan
pembantu penghadhaman.
HCA menggunakan kesan anti-obesiti melalui penaklukan keatas enzim ATP
citrate lyase, yang memainkan peranan penting dalam peyimpanan tenaga
dan pemberi kesan keatas selera. Selera datang dari signal di antara
perut dan otak, membuat rasa lapar. Bila makan, makanan dihancurkan
menjadi gula glukos mudah (simple sugar glucose) kemudian menukarkannya
kepada tenaga. Bila pengambilan kalori berlebihan dari yang diperlukan
oleh tenaga badan, lebehan glukos ini akan bertukar kepada glycogen,
yang tersimpan di hati (liver) dan otot untuk keperluan tenaga
seterusnya. Berat badan mula bertambah apabila kapasiti simpanan
glycogen tercapai. Bermula dari sini lebihan glukos dari pengambilan
kalori ditukarkan kepada acetyl coenzyme A melalui metabolic ATP citrate
lyase kemudian kepada molikul lemak yang disimpan didalan sel sel
lemak. HCA berfungsi dengan menghalang pembentukan kepada ATP citrate
lyase untuk mengurangkan pembentukkan acetyl coenzyme A, yang dengannya
menghalang pembentukan lemak dan kolestrol.
Sudut Keselamatan
Ujian Toksik makmal telah membuktikan yang Garcinia Cambogia (HCA)
tidak mempunyai kesan sampingan kepada jantung mahupun pada kesihatan,
berdasarkan pada fakta orang Asia yang telah menggunakan buah ini
berabad lamanya tanpa kesan sampingan. Hasil penyelidikan menunjukkan
Buah Gelugur tidak mengganggu penghasilan tenaga, zat metabolism,
pembentukan hormon (prostaglandin synthesis) atau apa saja keutamaam
process bio-kimia. Namun dinasihatkan;
1. mereka yang sedang menjalani perubatan untuk mengawal tahap
kolesterol terlebih dahulu berjumpa doktor sebelum menggunakan buah asam
keping bagi mengurangkan berat badan.
2. Tidak boleh dimakan oleh ibu-ibu mengandung.
3. Pesakit Alzheimer
4. Pesakit gangguan mental (dementia disease)
5. Ibu yang menyusu
6. Kanak kanak dan orang dewasa yang berpenyakit diabetes mellitus (kekurangan Insulin dalam tubuh badan)
Kesan Berat Timbangan:
Acid Hydroxycitric (HCA) menggalakkan penurunan berat seimbang kekal.
Pada tahun 1994 seorang pakar diet dari Denmark membuat uji kaji keatas
28 perserta yang diberikan 750 mg HCA dan 125 gm chromium untuk 6
minggu. Sepanjang masa itu, didapati mereka telah kehilangan purata 8.21
paun (3.73 kg). Pada 2 minggu sebelum pengakhiran uji kaji itu HCA
tidak diberikan, sedangkan dalam masa ini masih terdapat penurunan pada
timbang berat sebanyak 1.7 paun (0.8kg) dan tiada tanda menunjukkan
pertambahan berat badan dicatit.
Pada tahun 1997 kajian menunjukkan seseorang telah diberi sebanyak 2.6
gram (2600 mg) HCA setiap hari selama 2 bulan sebagai sebahagian 1200
kalori sehari disertakan dengan pemakanan diet rendah lemak dan senaman.
Selepas 2 bulan, orang tersebut meneruskan dengan penggambilan HCA
selama setahun tanpa sekatan pada pemakanan, dipenghujung selama 1 tahun
2 bulan itu beliau didapati telah kehilangan sebanyak 15% dari berat
asalnya dengan purata kehilangan sebanyak 30.4 paun (13.8 kg)
Kemampuan HCA Membakar Lemak:
Untuk memahami bagaimana HCA membantu menggalakkan dan membakar
pembentukkan lemak, kita akan cuba memahami penerangannya secara ringkas
apa yang berlaku apabila kita memakan terlalu banyak kabohiderat.
Bersama nombor dan huruf ini dikaitkan gambaran.
1. Bila kita mengambil berlebihan makanan berkabohidrat, kita
mengalami berlebehan bahan yang dikenal sebagai Acetyl Coenzyme A
(acetyl CoA).
2. Acetyl CoA tidak dapat melepasi mitochondrion, ia itu sel-sel
peyumbang tenaga. Disebabkan ini maka tubuh menukarkan acetyl CoA kepada
bahan dipanggil citrate. Citrate tidak melepasi mitochondrion untuk
memasuki sel cytosol, ia adalah cecair bahagian sel.
3. Di sini enzim ATP citrate lyase memisahkan citrate kepada 2 komponants, acetyl CoA dan oxaloacetate.
4.& 5. Acetyl CoA kemudian menukarkan bahan itu kepada malonyl
coenzyme A (malonyl CoA). Malonyl CoA adalah “Asas” yang mana asid lemak
dan kolestrol terbentuk dari kabohidrat. Anda boleh melihat jika
malonyl CoA ter bentuk, maka badan akan mudah menghasilkan lemak (dan
kolestrol).
6. Malonyl CoA juga menghalang pergerakan enzim carnitine
acyltransferase. Enzim ini memindah lemak lemak semula kepada
mitrochondrion agar ia mudah dibakar. Bila malonyl CoA menghalang
aktiviti ini, maka adalah sukar untuk pembakaran lemak (mengurangkan
berat badan). Kita boleh katakan bahawa badan menghasilkan lemak
(disebabkan oleh malonyl CoA), lemak juga tidak di bakar kerana malonyl
CoA tidak membenarkan lemak dipindahkan ke mitochondrion).
A. Pengkaji menyatakan HCA berkerja dengan menghalang ATP citrate lyase
daripada memisahkan Acetyl CoA dari citrate. Jika tiada terdapat acetyl
CoA, ia tidak dapat menukarkan kepada malonyl CoA. Jika tidak terdapat
malonyl CoA, lemak dan kolestrol tidak mudah terhasil.
B. Juga penting, ketidak hadhiran bahan malonyl CoA bermakna carnitine
acyltranferase boleh memindahkan lemak yang ada kepada mitochondrion
dimana lemak akan mudah dibakar. Anda boleh beranggapan bahawa, jika
badan tidak menghasilkan lemak (tiada malonyl CoA untuk membentuk asid
lemak), ia boleh membakar lemak (tiada malonyl CoA) untuk menghalang
lemak dipindahkan kepada mitochondrion.
Makanisma dan Fungsi HCA :
Pengawal Selera: HCA menghalang selera. Ia terjadi bukan dengan cara
“makanisma membenci” ("aversion" mechanism) – ia tidak membuat makanan
itu terasa basi atau busuk, tapi dengan cara membuat pemikiran kita
merasa kenyang seperti baru saja memakan makanan. Apa bila badan kita
terasa kenyang, maka ia tidak timbul perasaan lapar. Hasilnya? Kita
kurang berselera untuk makan.!
Meningkat Tenaga: Ramai pengguna HCA sedar akan kemampuan tahap
tenaga. Ini terbukti benar kepada ramai, sebab HCA membantu badan
membakar lemak yang mana ia tak mampu membakar sebelum ini, secara lojik
ia menambah tenaga.
Bagai mana ia berkerja: Kajian tentang HCA telah dilakukan semenjak
1960. Dalam 3 dekad banyak yang telah di andaikan dan ditentukan.
Rumusannya kajian menyatakan sedemikian.
Kepercayaan Tradisi
Dalam perubatan tradisional India, buah asam keping digunakan untuk
mengubati penyakit seperti permasalahan terkumpulnya lendir pada organ
atau bahagian badan, kelewatan haid, sembelit dan jangkitan kuman pada
usus. Selain daripada mengubati penyakit, buah asam keping juga mampu
bertindak sebagai penghalang daripada penyakit menular. Ini terbukti
dalam kegunaagnnya menghalang berlakunya sakit sendi dan permasalahan
usus yang kurang lancar.
Walaupun HCA boleh kekal aktif selepas beberapa jam pengambilannya,
Kajian membuktikan ia 8 kali ganda lebih berkesan bila diambil 2-3 kali
sehari. HCA.
Untuk info lanjut klik lah sini ye: http://is.gd/LoseYourBelly
No comments:
Post a Comment